Mire ezt a receptet megtaláltam, addig túl voltam cirka 10-15-féle kalácsrecepten, de mindegyikkel volt valami bajom. Az egyik nem volt elég édes, a másik fél nap alatt megszáradt, a harmadik nem volt elég foszlós. Úgyhogy járhattam Zsiga bácsihoz kalácsért, az ő kalácsa bezzeg tökéletes volt mindig. Csak mégsem kérhetem el egy cukrász receptjét. Végül egy barátnőm anyósától megkaptam ezt a "Tökéletes Kalácsrecept"-et. Ez ugyanis maga a KALÁCS. Nagybetűvel. Finom, kellően édes, de nem túlzottan, kellően foszlós, de nem esik szét, sokáig eláll - persze ha megmarad, mert gyorsan fogy :-)
A recept hozzávalóiból egy hatalmas kalács lesz, én ezt a mennyiséget sokszor harmadolom, vagy kétharmadolom.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg vaj (vagy margarin), 12 dkg cukor, 3 tojás, 2,5 dkg élesztő, 3-4 dl tej, csipet só
Az élesztőt megfuttatjuk kb 1 dl langyos cukros tejben (én zacskós élesztővel is csináltam már, úgy is tökéletes, és kevésbé macerás). A tojásokat elkeverem a cukorral, hozzárakom a lisztet, a sót, a felfutott élesztőt és a maradék langyos tejet. Viszonylag lágy tésztát dagasztok belőle, majd a legvégén hozzáadom az olvasztott vajat, ezzel már nem kell sokáig dagasztani. 1 órát kelesztem, amíg duplájára nem nő. Majd átgyúrom, összefonom, újabb félórát kelesztem. 1 evőkanál tejet elkeverek 1 tojássárgájával, és ezzel megkenem. 175 fokon sütöm kb fél órát. Ameddig szép piros nem lesz a teteje.
(2007.03.18)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése